5 éves Tomi felvette a harcot a bogarakkal



Félelem miatt a kisfiú elmenekül. - 1024x683 pixel - 174983 byte

Tomi egy 5 éves kisfiú, aki fél a bogaraktól, nem tudta mit csináljon ilyen helyzetekben, általában sikítva elfutott.
Itt lépett képbe a gyerek coaching fejlesztési módszerként, hogy a problémára megoldás szülessen.
Az esettanulmány röviden összefoglalja, hogyan dolgoztunk a családdal együtt Tomit támogatva, hogy új készséget tanuljon meg.

Az első lépés, hogy a szülők átgondolták, hogy Tominak mivel van gondja, mi az amiben szeretnék, ha tudna fejődni.
A listára 6-8 olyan téma felkerült, amiben örülnének, ha előre tudna lépni. Ez teljesen általános dolog, hogy összegyűlik egy hosszabb lista.

Jelen esetben az alábbi témákat tartalmazta:

 

  • Meg tudja védeni magát.
  • Fél a bogaraktól és a zajoktól is.
  • Ne válogasson az ételek között.
  • Azt gondolja hogy nem tud rajzolni.
  • Jobban kezelje a visszautasítást és lépjen tovább.
  • Legyen türelmesebb.
  • Bízzon magában.
A listából végül az egyik legegyszerübb problémát választottuk ki, hogy azon dolgozzunk legelőször, hogy ne féljen a bogaraktól. Ez kisebb lélegzetü, így könnyebb a sikerélmény. Valamint, ha ennek a kezelését begyakorolja, akkor könnyebben fog belevágni egy másik témába is.

Tomival elkezdődött a hangolódás az első alkalommal, sok mindenről kérdeztem, hogy megismerjem és hogy ő is elfogadjon engem beszélgető partnerként.Jól jött ki a helyzet, mert aznap épp volt egy esete egy poloskával, így meg is emlírótette, hogy fél a bogaraktól, mesélt is arról amit apukája mondott neki, hogy pöckölje le a bogarakat.

Aztán a kiválasztott probléma helyett átkapcsolunk megoldás fókuszra, mi lenne az a készség amit meg kéne tanulnia. Hiszen a gyerekeket frusztrálják a problémák, inkább arról beszélünk, hogy meg kell tanulnia bátrabbnak lenni, hinni, hogy meg tudja védeni magát és a környezetét a bogaraktól. Tomi örült ennek a célnak és azt mondta, hoyg szeretné megtanulni ezt a készséget.

Beszéltünk arról, hogy miért fontos neki,hogy ezt megtanulja, ami során leginkább arra jutottunk, hogy Anyát és Mamát meg tudja védeni, ezeket mondta ki, de mondogatta, hogy nem fog félni ő maga sem.

Tomi szerint "Apa, Anya, Eszter néni az oviból" fogja támogatni a készség megtanulásában.

Tominak a varázserővel bíró segítőtársa egy tűzolzó kutyus lett, aki szerinte nagyon bátor, Marsan a neve. Említette, hogy Apa is nagyon bátor, illetve előkerült Pókember neve is aki szintén nem félős, és sok bogár ismerőse van.

A készség gyakorlást elkezdtük úgy, hogy kinder tojás sárga kis dobozával imitáltam a darazsat, hogy rászáll Tomira 2-3-szor, és egy zöld csipesszel pedig a poloskát meg a pókot is...mindig nagyon ügyesen lepöckölte, volt hogy 2-szer még az anyukáját megvédte.

Aztán beszéltünk róla, hogy hogy fodja eltávolítani a bogarat...seprü, kard, ceruza, mindegyikkel próbálta arrébb lökni a szimulált tárgyakat. És a végén, amikor kérdeztem, hogy félsz-e még a bogaraktól, akkor azt mondta, hogy már nem.

Amivel a támogatói segíteni tudták őt, hogy emlékeztették a készségre a "seprü" kulcsszóval, és játékosan minden nap vagy másodnap párszor gyakorolták, hogy hogyan reagál, ha egy bogár rámászik.
A szülők megosztották az információkat az óvónővel, aki szintén emlékeztette Tomit a seprü kulcsszóval.

Összesen 3-szor találkoztam Tomival és a szüleivel, melynek eredményeként,  valamint a szülei közreműködésével 5-6 hét begyakorlás után rögzült annyira az új készség, hogy felkészültnek érezte magát a kis 5 éves és gyorsan reagált.

A szülei bíztatták, dícséreték, helyzeteket teremtettek, hogy a gyerek gyakorolhassa a készséget.

Kárpáti-Kincses Krisztina, gyerek és üzleti coach

 


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/gyerek-coaching-5-eves-Tomi-felvette-a-harcot-a-bogarakkal-10502/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10502/