9 éves kisfiú aki minden reggel elkésett a suliból

 - 550x288 pixel - 52286 byte


Marci egy 9 éves kisfiú aki kapcsán a szülei megkerestek és segítséget kértek. A téma az volt, hogy Marci minden egyes nap elhúzta az időt azzal, hogy kikeljen az ágyból reggelenként amikor iskolába kellett volna időben beérni. A szüleit leginkább az zavarta, hogy Marcit alig lehetett kiszedni az ágyból és nagyon lassú volt a készülődésben is.

A szülők már úgy érezték, hogy mindent kipróbáltak, kérték, hogy kelljen fel, zsörtölődtek vele, elhúzták a függönyöket, hogy világos legyen a szoba, kedvenc zenéjét is betették, jutalmat ajánlottak fel a gyors indulásért, de valahogy semmi eredménnyel nem kecsegtetett az erre fordított energia.

Elkezdtem dolgozni a kisfiúval, sok mindenről beszélgettünk és kiderült, hogy általánosságban ő egy olyan kisfiú, aki sok mindenben lassú.
Előjött a gondolat, hogy tanuljon meg egy új dolgot, amire elég pozitívan reagált. A szemei kíváncsiságot mutattak.

Mi lenne, ha megtanulna gyorsabban elkészülni? Megnéztük együtt, hogy milyen előnye származna abból, ha gyorsabban elkészül, és erre Marci azt mondta, hogy "nem az történne, ami mindig, hogy az egész osztály végignézi, hogy késve beesik az ajtón, és lassan besétálva leül a padba".

Pontosan miben lenne más ilyenkor az iskolai érkezés? -kérdeztem tőle.
Marci azt mondta, hogy "lenne ideje nyugodtan lepakolni, és beszélni pár szót egy kisfiúval és egy kis lánnyal, akikkel egész jó barátok".
"De szuper lenne" - bátorítottam az ötletét és elkezdett mosolyogni.

A támogatói között a családja volt ott, elsősorban az anyukája viszi minden nap kocsival, de apukája még lefekvés előtt vállalta, hogy elpróbálja a kisfiúval, hogy mi az amit gyorsabban tudna csinálni. Lett ebből egy jópofa játék, ahol a saját rekordját próbálta Marci megdönteni az öltözésben, amit stopperrel mértek.
Már az öltözés felgyorsításával el tudtak indulni időben.

A következő reggelen Marci 10 perccel korábban beért a suliba, amit az adott hétensikerült is ugyanúgy teljesíteni.

A második alkalommal különböző ötleteket szedtünk össze, hogy mivel lehet még hatékonyabban elkészülni, mint pl. előre kikészíteni a ruhát, időben lefeküdni aludni, Marci saját maga vállalta, hogy esténként átnézi az iskola táskáját, hogy ne reggel kelljen indulás előtt visszaszaladni tornacucc vagy zsírkréta hiánya miatt, tehát kicsit szervezettebbnek lenni.

Marci belement a játékba és kihívásba, bár fáradt volt, de sikerült tartani a korábbi érkezést az iskolába.

A kulcsszó Marci számára a hétfejű sárkány volt, aki mindenről gondoskosik előre, és sok mindent megcsinál.

Így történt, hogy Marci tovább gyakorolta az új készséget, hogy időben beérjen az iskolába. Örült neki, hogy az osztálytársai megdicsérték és az osztályfőnök is.

2 hétig ügyesen ment a dolog, de aztán megint volt egy nap, amikor egy hétvége után nehezebben kelt fel, és elfeledkezett megnézni az iskola táskáját, így Anyukájával vissza kellett fordulniuk az autóval, így megint nem értek be a suliba.

Találkoztunk újra és megbeszéltük, hogy olyan előfordul, hogy elfelejt egy új dolgot, amit tanult, így vártam tőle ötleteket, hogy mi tudná emlékeztetni időben, hogy miket kell tennie a pontos indulás céljából. Marci erre rajzolt egy hétfejű sárkányt, amit kiragasztott a szobájának az ajtajára, ami szemléletette számára az új készséget.Nagyon elégedett volt a rajzzal, precízen kiszínezte, és megint vidáman kezdett neki a következő napnak.

Azt követően a rendszer kialakult és híre ment az iskolában hogy a kisfiú milyen ügyesen megoldotta a késéseket, így példát mutatva a többi gyereknek. Előfordul, hogy a gyerek egyszer-egyszer nem tudja teljesíteni azt, amit meg szeretne tanulni, illetve új szokássá elmélyíteni, fontos hogy ne kudarcnak élje meg ilyenkor. Ezt azzal tudjuk segíteni, hogy használjuk inkább azt a kifejezést, hogy elfelejtette az új megtanulnivalót.

Kárpáti-Kincses Krisztina, gyerek coach




Oldal URL