Saját tapasztalatom a provokatív coaching technikával, mint ügyfél

Saját tapasztalatom a provokatív coaching technikával, mint ügyfél - 476x160 pixel - 31136 byte

2016-ban az ICF konferencián coachee-ként ismerkedhettem meg a provokatív coaching technikával Snír Péter, üzleti coachnak köszönhetően.

"A Provokatív Stíllus (ProSt®) a kommunikáció egy fajtája, amely Frank Farrellly provokatív terápiás irányzatából fejlődött ki. Különösen hasznos olyan szituációkban ahol már „kipróbáltál mindent" és nem vagy elégedett az eredményekkel. A provokatív stílus humorral és provokálással dolgozik. Az ügyfél akárhányszor megragad saját gondolkodásában, érzéseiben és viselkedésében, a coach karikatúrát csinál az ő attitűdjének önsértő/ellenálló részéből és változást provokál ki a kliens viselkedésében. Szinte minden formájú konzultációba/dialógusba (coaching, terápia, vezetői megbeszélés, teljesítmény értékelés) beépíthető a provokatív stílus."

Definíció forrása: http://acoaching.hu/kepzes/provokativ-coaching/

Saját élményem röviden:

Nagyon érdekes volt ez a számomra szokatlan technika, mert alapvetően én nem vagyok provokatív az emberekkel, inkább empatikus, másra odafigyelő és támogató, ez a természetes stílusom, alapvetően erre lehet számítani a velem való coaching munkában. Az biztos, hogy tanulnom és gyakorolnom kellene a technikát, ha egyszer úgy érzem, hogy mindenképp be szeretném építeni a coaching stílusomba.
Ami nagyon hasznos volt számomra, hogy bár úgy éreztem a kérdéseivel Péter megforgat, de végig biztonságban éreztem magam, éreztem a jó szándékot a kérdések mögött, észrevettem a túlzásokat, amik karikatúraszerűen felnagyította néhány kifejezésemet,mialatt sokszor kimondatta velem, hogy mit szeretnék elérni. Hasznos technika arra, hogy az ügyfél magában erősítse a célját, és változási készenlétbe állítsa.
A provokatív coaching egyik elemét azért használtam már néhány ügyfelemnél a fejlesztő beszélgetés során, úgy kérdeztem vissza, hogy eltúloztam az ügyfél által mondottakat, amikor éreztem, hogy nagy az ellenállás benne a változással szemben, ez valóban meghökkentően hat, működik a technika, mert ilyenkor a coachee elkezdi bizonygatni, hogy meg fogja tenni az első lépést. Jó tapasztalat volt, örülök utólag is, hogy önként jelentkeztem megtapasztalni és tanulni valami újat.

Ha érdekel a teljes videó, kattints ide.

Oldal URL