Mi a coaching?

A coach és ügyfél közös erőforrásai az együttműködés során - 483x486 pixel - 51245 byte

A coaching saját definícióm szerint:

Az ügyfél és coach közötti megállapodáson alapuló együttműködés, ami egy fókuszált fejlesztési célra irányul.
Az adott cél az ügyfél számára fontos, aktuális kell, hogy legyen, foglalkoztatja őt rövid vagy hosszú távon, és nyitott arra, hogy dolgozzon rajta elmozdulás végett.

A két fél között a kapcsolat nyitottságon, őszinteségen és bizalmon alapul, a kettőjük között elhangzó információkat kölcsönösen bizalmasan kezelik.

A coach saját módszereivel, kérdésekkel vezeti végig ügyfelét egy fejlődési folyamaton, ahol célja, hogy pontosan megértse az ügyfél helyzetét, új perspektívát nyújtson, teret nyisson a mélyebb önmegismerésre és tudatosságra.

Ezért alapvetően fontos nekem, hogy az ügyféllel mélyebb szinteken is dolgozzunk. Nem azt jelenti, hogy a személyiséget kéne megváltoztatni, ellenkezőleg, a szint amin dolgozunk az a belső értékrendjének tudatosítása, miért pont az adott értékek fontosak számára az életében, honnan erednek ezek az értékek, mit jelentenek számára.

Ez egy nagyon jó kiindulópont annak értékelésére, hogy mennyire elégedett a mostani életével különböző területeken és szerepeiben.

Persze kell beszélni az aktuális helyzetről, a problémáról, ami nehézséget okoz, de alapvetően nem ragadunk bele a problémába, inkább megoldás orientált szemlélettel dolgozunk a folyamat során, mely egy fókuszált cél elérést tűz ki, építve az ügyfelem már meglévő belső erőforrásaira, képességeire, tulajdonságaira, hátterére, korábbi sikereire és pozitív tapasztalataira.

Az ügyfél saját maga pontosítja a folyamat során az elérendő célját, én abban támogatom, hogy a kezdetben nehezen megfogható előrelépést átlátható, megítélhető alapokon objektívabbá tegyük a fejlődés nyomonkövetése végett.

A coaching folyamat akcióorientált, ami alatt azt értem, hogy az ügyfelemmel minden esetben összeszedjük, hogy mik azok a lehetséges megoldások amikben ha változtat, akkor közelebb kerül a céljához. Az én részem az, hogy a lehetőségek tárházát bővítsük, de az ügyfelem döntése, hogy melyik lépés mellett kötelezi el magát és próbálja ki, hogy mennyire működhet nála.
Itt kis lépésekben kell gondolkozni, ami reális és fenntartható.

A coaching találkozókon többféle eszköztárat, ismeretanyagokat használok az ügyfelem igényei, személyisége, témája függvényében:


Saját coach eszköztáram - 532x477 pixel - 63406 byte


Mindezeket hatékonyan és eredményesen be tudom illeszteni különböző szervezeti kontextusba, megértve az üzleti környezetet és az egyén igényeit.


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/menedzsment-egyeni-fejlesztes-mi-a-coaching-10472/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10472/