Mi a coaching?

A coach és ügyfél közös erőforrásai az együttműködés során - 483x486 pixel - 51245 byte

 

Miről szól a közös munka?


A coaching egy együttműködés közted és köztem, ami egy fókuszált fejlesztési célra irányul.
Az adott cél számodra fontos, aktuális kell, hogy legyen, foglalkoztat téged rövid vagy hosszú távon, és nyitott vagy arra, hogy dolgozz rajta.

A coaching nem tanácsadás, tréning, se nem pszichoterápia.
A coaching egy olyan módszertan, ami dedikált időt, bizalmi teret és biztonságos légkört teremt meg fölé vagy alárendeltség nélkül. Erről szól a partneri kapcsolat.

Ez a biztonságos, megtartó légkör teremti meg azt a lehetőséget, hogy kilépj a komfortzónából megválaszolva néhány kérdést, ami segít abban, hogy bizonyos benned rejlő gondolatokat és érzéseket tudatosan ki tudj mondani.
Így kezedbe tudod venni az életed olyan területeit, amikben elakadtál, vagy kevésbé érzed sikeresnek magad. El fogod hinni, hogy a változást meg tudod tenni, hiszen mindig van választásod.

Coachként támogatlak abban, hogy új perspektívákat is észrevegyél, dolgozz a tudat alattiiddal feltáró kérdések segítségével, eszközöket adok módszerek és modellek révén, hogy a saját céljaidat megvalósítsd.

Ehhez figyelembe fogom venni, hogy milyen személyiség vagy, mi kell ahhoz, hogy a jelenben legyél, mi működik jól számodra a felismerések eléréséhez.


A kettőnk közötti kapcsolat nyitottságon, őszinteségen és bizalmon alapul, az elhangzó információkat kölcsönösen bizalmasan kezeljük

Coachként a saját módszereimmel, kérdésekkel vezetlek végig egy fejlődési folyamaton, ahol célom, hogy pontosan megértsem a ügyfél helyzetedet, új perspektívát nyújtsak, teret nyissak a mélyebb önmegismerésre és tudatosságra.

Ezért alapvetően fontos nekem, hogy ügyfeleimmel mélyebb szinteken is dolgozzunk. Nem azt jelenti, hogy a személyiséget kéne megváltoztatni, ellenkezőleg, a szint amin dolgozunk az a belső értékrendjének tudatosítása, miért pont az adott értékek fontosak számodra az életében, honnan erednek ezek az értékek, mit jelentenek számodra.

Ez egy nagyon jó kiindulópont annak felmrésére, hogy mennyire vagy elégedett a mostani életeddel különböző területeken és szerepeidben.

Persze kell beszélni az aktuális helyzetről, a problémáról, ami nehézséget okoz, de alapvetően nem ragadunk bele a problémába, inkább megoldás orientált szemlélettel dolgozunk a folyamat során, mely egy fókuszált cél elérést tűz ki, építve a már meglévő belső erőforrásaidra, képességeidre, tulajdonságaidra, korábbi sikereidre és pozitív tapasztalataidra.

Ügyfelemként te saját magad pontosítod a folyamat során az elérendő célodat, én abban támogatlak, hogy a kezdetben nehezen megfogható előrelépést átlátható, megítélhető alapokon objektívabbá tegyük a fejlődés nyomonkövetése céljából.

A coaching folyamat akcióorientált, ami alatt azt értem, hogy veled minden esetben összeszedjük, hogy mik azok a lehetséges megoldások amikben ha változtatsz, akkor közelebb kerüszl a célodhoz. Az én részem az, hogy a lehetőségek tárházát bővítsük, de a te döntésed, hogy melyik lépés mellett kötelezed el magad és próbálod ki, hogy mennyire működhet nála.
Itt kis lépésekben kell gondolkozni, ami reális és fenntartható.
Kiknek és miben tudok segíteni?


Ügyfeleim célcsoportja - 1024x759 pixel - 349643 byte

 

Korábbi munkahelyi tapasztalataimnak köszönhetően az alábbi célcsoportnak tudok segíteni

Kis-és közép vállatoknál vagy multinacionlis cégeknél dolgozó szakértők, közép- és felsővezetők, projektmenedzserek, akik komplex környezetben dolgoznak, nem tudják vagy nem szeretnék kibeszélni a munkában előforduló nehézségeket, valamint jobban szeretnék képviselni saját érdekeiket a csapaton vagy vállalaton belül.

 • újdonsült kinevezett vezetők, hiszen számos új szerepben lévőt kollégát és coachee-t támogattam,
 • tapasztalt vezetők, különböző szektorban, szervezetekben, eltérő szervezeti kultúrákban dolgozók,
 • projektvezetők, projekt szervezetben vagy ideiglenesen projekten dolgozók, hiszen ismerem a projekt működés előnyeit és nehézségeit,
 • informatikusok & műszaki szakemberek, mert számos rendszerintegrációval, szoftverfejlesztéssel, üzemeltetéssel és tanácsadással foglalkozó coachee-kkal dolgoztam együtt, így átlátom az IT területek közötti határvonalakat és kompetenciákat,
 • tanácsadók, legyen az üzletviteli, informatikai, személyzeti tanácsadás,
 • nem okoz gondot nekem különböző generációkkal dolgozni, hiszen ismerem a generációk különböző szemléletét és beállítódottságát,
 • külföldi ügyfelekkel is dolgoztam többször, itt fontos kritérium, hogy angolul képes legyen kifejezni magát mélyebb kontektusokban is,
 • változni vágyók, akik készek és érettek arra, hogy egy lépést tegyenek előre az életükben és hisznek a coaching erejében, amely fontos alapköve az együttműködésnek, már a kiindulópontkor csak így lehet valódi partneri kapcsolatban elindulni.


Sok éves coaching és fejlesztési tapasztalattal az alábbi területen kínálok megoldásokat az igényeidre, olyan kérdésekre, amelyek foglalkoztatnak a mindennapokban.

Amiben eddigis támogattam ügyfeleimet 3 csoportba besorolva:

 • önismeret, önbecsülés és önmegvalósítás, mint az érzelmi intelligencia alapjainak fejlesztésében, mely kiindulópontot jelent ahhoz, hogy hogyan tudjunk másokhoz kapcsolódni, empátiát és értő figyelmet gyakorolni,
 • egy helyzettel vagy problémával való elakadás esetén, amikor az ügyfelem még nem találta meg a megoldást, szeretné fejleszteni a megküzdési képességét és reziliens, ellenálló szeretne lenni a jövőben előforduló nehézségekkel szemben,
 • konkrét készségfejlesztés mint pl. érdekérvényesítés, hatékonyabb kommunikáció, stresszkezelés, konfliktus helyzetek megoldása, csapatvezetés aspektusai (pl. delegálás, motiválás, irányítás, megbeszélések vezetése, stb),
  különböző szerepekből adódó szerepkonfliktusok megoldása


Kérlek, amennyiben nem találod meg azt a témát, ami leginkább foglalkoztat aktuálisan, írja meg nekem és egyeztessünk róla! Szívesen nyújtok abban is segítséget, hogy a megfelelő szakemberrel kapcsoljalak össze.

 

 

 Coaching eszköztár

 

 

A coaching találkozókon többféle eszköztárat, ismeretanyagokat használok az ügyfelem igényei, személyisége, témája függvényében:


Saját coach eszköztáram - 532x477 pixel - 63406 byte


Mindezeket hatékonyan és eredményesen be tudom illeszteni különböző szervezeti kontextusba, megértve az üzleti környezetet és az egyén igényeit.

Szeretettel hívlak egy ingyenes első találkozóra, ahol megismertetlek a coaching módszertanával, és felmérjük, tudunk-e coaching keretében, partnerként együtt dolgozni.

HA ELÉRKEZETTNEK LÁTOD AZ IDŐT A VÁLTOZÁSRA, FORDULJ HOZZÁM BIZALOMMAL!

 


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/menedzsment-egyeni-fejlesztes-mi-a-coaching-10472/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10472/