Motivacio 10.0

Motivacio 10.0 Legjobbmunkaadok.hu  - 420x250 pixel - 15596 byte


Szeretnél-e olyan világban élni, ahol megvan az eszköz, a módszer arra, hogy rá tudnak venni olyasmire, amit nem akarsz? A kérdésre a válaszom nem, ami egy automatikus, védekező válasz arra, hogy más ne formáljon engem, mert az rossz érzéssel tölt el.

Értelmezésem szerint a kérdés azt sugallja, hogy úgy befolyásolhatnak, hogy nem akarom, mert bizonyos jelekből, múltbéli cselekedeteimből, mint pl. korábbi böngészési előzményeimből és internet használatból kikövetkeztethető, hogy mit szeretnék, mi az, ami érdekel. Ezek alapján úgy befolyásolhatnak engem, hogy nagyon sok esetben valószínűleg nem is veszem észre.

Így elsőre félelmetesnek hangzik. De ha jobban belegondolunk, azért ez nem is annyira új dolog, hiszen ezek a módszerek már napi szinten visszaköszönnek az élet több területén is, mint például a politika, média, reklámok, melyek mind a választásinkra, döntéseinkre hatnak.

Kérdés, hogy most hogyan kezeljük ezeket? Mennyire vagyunk befolyásolhatóak? Hol van a személyes határunk a befolyásolhatóságban?

Az biztos számomra, hogy lehet ezzel élni, amire viszont jobban kell építenünk, az a tudatosságunk. Ma már nagyon fejlett a viselkedés és agytudomány is, ahol fel is térképezték, hogy minden mentális folyamatot az agy működése hoz létre. Az agy az egész életünk folyamán képes változni, fejlődni, így az érzelmeink, gondolataink, viselkedésünk tudatosításával könnyebb kontrollt gyakorolni a külső környezetből érkező ingerekre, manipulatív üzenetekre, tudatalattira ható pszichológiai alapelvekre.

Robert B. Cialdini által meghatározott pszichológiai alapelv arról szól, hogy befolyásolják az emberek hajlandóságát abban, hogy teljesítsenek vagy elutasítsanak egyes kéréseket. Az életünk egyre felgyorsuló tempója, s a ránk zúduló információ mennyiség mind kedveznek ezek az elvek automatikus alkalmazásának, olyan dolgok megtételére ösztönöznek bennünket, amelyeket jóval kisebb meggyőződéssel tennénk.

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a pszichológiai elveknek pozitív hatásai is vannak, többek között segítik a körülöttünk lévő társas folyamatok megértését és azok lehetséges kimeneteleire való felkészülést, megkönnyítik döntéseinket azzal, hogy kevesebb információt kell gyűjtenünk és feldolgoznunk, ha ezeknek az elveknek tudatában vagyunk és képesek vagyunk észrevenni.

Az üzleti világban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a döntések racionális okokra alapozva születnek, viszont ha a felszínt megkapirgáljuk, mindig az érzelmeket találjuk a döntések mozgatórugóiként. Hatni az érzelmekre egy nagyon hatékony módszer arra, hogy olyanra vegyünk rá valakit, amit nem szeretne.

A leghatásosabb előadók beszédük során megmutatják érzelmi elköteleződésüket a célok irányába, ami a szívük legmélyéről és zsigereikből jön. Ezzel párhuzamosan, jól meg tudják figyelni a hallgatóság érzelmi állapotát, és a célközönség üzenet befogadó készségéhez igazítják a saját érzelmi stílusukat. Nagyon jó példákat találunk a TED videókon keresztül, amikor inspirálva, jó érzéssel, hasznosság érzettel navigálunk tovább egy másik oldalra.

A befolyásolás minden vezető számára érdekes téma, hiszen nap, mint nap nyomás nehezedik rájuk az érdekeik érvényesítése miatti küzdelemben meetingeken, feladat kiosztáskor, társosztályokkal való együttműködéskor. El kell, hogy kötelezzék a kollégáikat azzal a céllal, hogy win-win helyzeteket teremtenek, és azoknak a kölcsönös előnyét is jól tálalják. Ebben az esetben a befolyásolás különböző eszközök és módszerek kombinációjával építi a közösséget, építi a cég értékét.

Ha viszont a helyzet kimenetele nem nyerő pozíció az egyik fél részéről, mert a másik csak a saját érdekét veszi figyelembe, akkor azt gondolom, be kell, hogy kapcsoljuk a „tudatosság gombot" magunkon, hogy elkerüljük, hogy rávegyenek arra, amit sokadik körben sem szeretnénk.

Ennek kezelésére mindenképp higgadt gondolkodás kell, illetve az hogy valaki kiálljon a saját döntési joga mellett, mindig megválaszthatjuk, hogy mit érzünk, gondolunk, és mit teszünk!

 


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/menedzsmentinfo-motivacio-10-0-10452/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10452/