Egyéni coaching

 - 204x265 pixel - 92078 byte


A coachinggal megtaláltam a helyem...

Nem csak egy hivatás, de valódi érdeklődés. Számomra az igazi sikerélményt az jelenti, ha hozzá tudok járulni mások fejlődéséhez és önmegvalósításukhoz. A coachinggal megtaláltam a helyem...
Nem csak egy hivatás, de valódi érdeklődés. Számomra az igazi sikerélményt az jelenti, ha hozzá tudok járulni mások fejlődéséhez és önmegvalósításukhoz.

Miért döntöttem úgy, hogy a coaching a hivatásom lesz?

Fontos érték számomra gyerekkorom óta segíteni másokon, illetve megoldásokban gondolkozni, amik a céljaink felé visznek. Értő figyelemmel, türelemmel tudok fordulni az ügyfeleimhez azzal a céllal, hogy pontosan megértsem a helyzetüket és előrevivő kérdésekkel támogassam őket. Tapasztalataimmal, módszertani ismereteimmel és személyiségemmel meg vagyok győződve arról, hogy értéket teremtek.

A coaching és én, személyes történetem

Szervezetfejlesztés mester szakra jártam munka mellett HR-esként 2010-ben, amikor volt lehetőségem kipróbálni egyik tantárgy keretében magam coachee-ként egy profi coach vezetésével. Egyszerűen elvarázsolt a módszer, és amiket kimondatott velem Dr. Surányi Kinga, pedig akkoriban egy elég szorító helyzetben voltam a munkahelyemen, már nem tudtam azonosulni az ottani vezetéssel, és többször konfliktusba keveredtem, amiknél az érzelmeim rossz irányba vittek. Volt mit dolgoznom magamon. Alkalomról alkalomra egyre tisztábban láttam magam és értettem meg, hogy mit csinálok rosszul és mit kéne tennem inkább ahelyett. Készültem minden alkalomra, nagyon izgatott voltam, vártam a következő találkozókat lelkesen, mert valahogy beszippantott a beszélgetés és a folyamat. Kaptam feladatokat és látványos volt a fejlődés, sokszor megfigyeltem magam adódó helyzetekben és tudatosabban reagáltam. Egyre jobban éreztem magam és annyi mindent beláttam, hogy eldöntöttem, hogy az én utam már valahol máshol van. Jelzett nekem a testem, az érzéseim és a lelkem. Nagyon hálás vagyok azért, hogy megtapasztalhattam a coaching erejét, mert azt követően nem lehet leállni...

 

Hitvallásom az emberi kapcsolatokról

Amikor Thomas Gordon hitvallásával először találkoztam, nagyon megtetszett, hiszen én is így vélekedek az emberi kapcsolatokról:

"Te meg én olyan kapcsolatban vagyunk, ami nekem fontos, és szeretném fenntartani. Mégis, mindketten különálló emberként élünk, ki-ki a maga egyéni igényeivel, szemléletével, és azzal a jogával, hogy megpróbálja kielégíteni ezeket az igényeit. Igyekezni fogok őszintén elfogadni magatartásodat, amellyel igényeid kielégítésére törekszel, vagy amikor gondod van igényeid kielégítésével.

Amikor megosztod velem a problémáidat, törekedni fogok, hogy igazán elfogadóan és megértően hallgassalak - úgy, hogy inkább megkönnyítsem számodra, hogy rátalálj a saját megoldásodra, semhogy a magaméira szoktassalak. Ha az én viselkedésemmel van gondod, mert az keresztezi igényeidet, bátorítalak majd, hogy érzéseidet őszintén elmondd. Ilyenkor meghallgatlak majd, és igyekszem változtatni magatartásomon, ha tudok.

Ha pedig a Te viselkedésed ütközik az én igényeimmel, és emiatt úgy érzem, nem tudlak elfogadni, ezt is meg fogom osztani veled: olyan nyíltan és becsületesen közlöm érzéseimet, amennyire csak tudom - bízva abban, hogy tiszteled annyira igényeimet, hogy meghallgass, és igyekezz ennek nyomán változtatni viselkedéseden.

Olyankor, ha egyikünk sem tud a másik kedvéért változtatni magatartásán, és úgy látjuk, hogy kapcsolatunkban itt az igények konfliktusa lépett fel, állapodjunk meg abban, hogy egyikünk sem él hatalmával a maga győzelme érdekében, a másikunk veresége árán. Szem előtt tartom az igényeidet, de figyelembe kell vennem a sajátjaimat is. Ezért hát igyekezzünk elkerülhetetlen konfliktusainkra mindig olyan megoldást találni, mely mindkettőnk szemében elfogadható.

Ha ezt tesszük, teljesülnek a kívánságaid, és az enyémek ugyanígy - senki sem veszít, mindketten nyerünk. Így pedig, igényeid kielégítése révén, tovább fejlődhetsz, növekedhetsz, mint önálló ember. Nem kevésbé én is. Kapcsolatunk így mindig egészséges lehet, hiszen kölcsönösen örömteli. Mindketten azzá válhatunk, amire belsőnkből képesek vagyunk, és továbbra is a kölcsönös tisztelet és szeretet érzésével viszonyulhatunk egymáshoz, barátságban és békében. "

 


Mi a coaching?

A coach és ügyfél közös erőforrásai az együttműködés során - 483x486 pixel - 51245 byte

Miről szól a közös munka?


A coaching egy együttműködés közted és köztem, ami egy fókuszált fejlesztési célra irányul.
Az adott cél számodra fontos, aktuális kell, hogy legyen, foglalkoztat téged rövid vagy hosszú távon, és nyitott vagy arra, hogy dolgozz rajta.

A coaching nem tanácsadás, tréning, se nem pszichoterápia.
A coaching egy olyan módszertan, ami dedikált időt, bizalmi teret és biztonságos légkört teremt meg fölé vagy alárendeltség nélkül. Erről szól a partneri kapcsolat. Tovább »


Coaching referenciák

2012 óta magán és céges coaching folyamatban résztvevő ügyfeleim az alábbi visszajelzéseket adták. Tovább »


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/Uzleti-coaching-maganszemelyeknek-3/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc3/