Hogy tudunk a leghatékonyabban tanulni? Mi kell ahhoz, hogy jól tudjuk feldolgozni az információkat?

Hogy tudunk a leghatékonyabban tanulni? Mi kell ahhoz, hogy jól tudjuk feldolgozni az információkat?
Mennyire vagyunk tisztában a saját személyes tanulási stílusunkkal, mely körülmények között tudja agyunk a leghatékonyabban befogadni az információkat?  - 752x569 pixel - 88757 byte

Mennyire vagyunk tisztában a saját személyes tanulási stílusunkkal, mely körülmények között tudja agyunk a leghatékonyabban befogadni az információkat?

Nem sokkal ezelőtt megtaláltam ezt a képet, amely sokkal összetettebb, mint azt valaha is gondoltam volna, hogy hány tényező befolyásolhat minket a tanulás során, nem csak az étkezés, a körülmények, hanem a motivációk, az információ észlelése stb meghatározza, hogy hogyan tudunk hatékonyan tanulni.

Próbáljon meg minden elemet megvizsgálni, és önreflexiót készíteni arról, hogyan tud előkészülni a tanulásra, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy meg tudja teremteni a saját ideális légkörét.

 

 

Mi az a tökéletes tanulási környezet, ami megfelelő arra, hogy képes legyen befogadni az információkat?


5 tényező határozza meg az egyéni tanulás hatékonyságát: környezeti, érzelmi, társadalmi, fizikai, pszichológiai.


1. Ha a környezet szempontjából vizsgáljuk 4 dolog is hatással van a befogadó készségre: a hang, a fény, a hőmérséklet, az elrendezés.


Vannak akik hangok, háttér zajok mellett is jól tanulnak, valakit pedig zavar bármilyen hang, mert eltereli a figyelmét.
Fény: természetes világítás vagy a monitor fénye mellett tanul jól, vagy kis lámpával direkt vagy indirekt fénnyel.
Hőmérséklet szempontjából is nagyon eltérő lehet, hogy milyen hőmérsékleten tud valaki kényelmesen tanulni. Valamint eltérő az is, hogy ki hol, milyen helyszínen tud jól tanulni pl. íróasztal mellett, fotelben ülve, labdán egyensúlyozva vagy egy matracon fekve a parkettán.

Ez a cikk azzal a motivációval is készült, hogyhogyan tudjuk a gyerekeinket is segíteni a tanulásban, hogy ők is megértsék magunkat és tudják, hogy mi működik jól náluk.

Néhány kérdés, amit érdemes átgondolni:

• Hang - A tanuló szereti a csendet, a halk háttérzajt vagy a zajos környezetet?

• Fény - Gyermeke jobban szereti a fényes fluoreszkáló vagy izzólámpát, a gyenge fényt vagy a természetes fényt?

• Hőmérséklet - A tanuló a hideg, hűvös, vagy meleg környezetet részesíti előnyben?

• Ülőhely- Gyermeke szívesebben foglal helyet egy kényelmes fotelben, vagy masszív, magas háttámlájú széken ül, a földön fekve, vagy más pozícióban olvas vagy tanul?


2. Érzelmi oldalról az adott gyerek saját motivációból tanul, vagy bátorításra van szüksége. Utóbbi esetben bátorítsa a tanulásra, dicsérje meg, hogy leül és időt szán a tanulásra, mondja neki,hogy mennyire büszke rá.


Aztán bejön az egyéni felelősség, hogy mennyire érzi felelősnek magát a tanulásra, vagy úgy érzi, hogy a szülő felelős azért, hogy tanuljon, így elvárja a noszogatást. Milyen forrásból származik valójában a felelőssége?


Feladat elvégzésére mennyire elkötelezett, feladja vagy folytatja tovább kitartóan. még akkor is, ha elsőre nem sikerül. Ilyenkor bátorítani kell őket, hogy próbálják meg még egyszer.


Mennyire szereti a struktúrát, vagy jobban kedveli, ha nincs struktúra és ő maga alakítja ki.

 
Az érzelmi területen vegye figyelembe gyermeke motivációs szintjét, a kitartását a feladatok elvégzésében, hogy mennyire szeretne megfelelni és a strukturált környezet igényét.
Nekünk felnőtteknek kell a gyerekeket abban segíteni, hogy ők maguk hatékonyan tudjanak tanulni.


3. A szociális aspektus arra tér ki, hogy egy adott gyerek milyen közegben tud jól tanulni, egyedül, párban, a vele egy korúakkal, csapatban, felnőttel vagy a különböző kombinációkban.

 


4. A fiziológiai szempontból az étkezés is befolyásoló. Tele hassal vagy éhesen tud jól tanulni, mert a tele hastól lehet, hogy elnyomja az álom. Ajánlott inkább többségében úgy elkezdeni egy tanulást, hogy evett már valamit a gyerek, mert úgy könnyebben fogadja be az információkat.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy gyermeke mikor, melyik napszakban tud legjobban tanulni. És nézze meg az információ bevitel módszereit, hogyan könnyebb neki (látás, hallás, tapintás, térbeli elhelyezkedést, mozgást részesíti előnyben a jobb tanulás érdekében.
Mikor kel fel a gyerek, mikor fekszik, mennyire energikus vagy fáradt még, mennyi aktivitásra van szüksége, hogy fókuszált legyen és tanuljon.


5. Pszichológiai: Analitikus vagy globális gondolkodású? Szüksége van először az apró részletekre, hogy megértse az egészet, vagy elég neki az, hogy felülről átlátja, hogy miről van szó. Máshogy kell közelíteni hozzájuk előbbinek a részletekről beszélni és felépíteni az egészet, a másiknál pedig fordítva, inspirálni arra, hogy ne csak a nagy képet lássa, hanem menjen bele a részletekbe. Meg kell tanítani, hogy miért fontos komplexen kezelni a helyzetet, és hogy ásson le a részletekbe is.
Másik ilyen különbség: a reflektív tanuló vagy impulzív társa. Az impulzív egyből bele akarja vetni magát és neki fog a feladatnak, a másiknak pedig időre van szüksége, hogy jobban megértse a helyzetet.

Egy szó és száz, értsük meg mahunkat és alakítsuk tudatosan a tanulási szokásunkat, hogy a leghatékonyabb körülmények között tudjunk tanulni és segítsük gyermekeinket is ebben!


Oldal URL