Tanulási nehézségek, milyen okai vannak?

 - 1024x731 pixel - 103493 byte


Lelki okai is vannak annak, ha valaki tanulási nehézséggel küzd. Ez pedig nem csak a gyermekeket vagy fiatalokat, hanem bizony az idősebb korosztályt is érinthetik. Régebben nem voltak mérve, vagy elfogadva, ha valakinek diszlexia vagy valamilyen diszes problémái voltak. A mai világban ezeket már kiszűrik jobban. Térjünk vissza azonban a lelki okokra, vagy egyéb okokra is ami kihathat ezeknek a kialakulásához. Terhesség vagy szülés körüli sérülések. Beteg érzékszervek, látás, hallás. Beszédfejlődési rendellenességek, megkésett beszédfejlődés. Felgyorsult a világ és ezért a gyermekeket millió inger éri. A televíziózás, de leginkább a mobil telefonok vagy tabletek. A fény és hangingerek, mozgóképek örömélményt nyújtanak, amit aztán mindenki szeretne minél többször átélni, kialakul a függőség. Készen ad mindent a fantázia nem fejlődik. A válogatott meséket a szülővel közösen kellene néznie a gyermeknek, így a felmerülő kérdésekre azonnal válasz kaphatnának. Sok családban az esti mese már csak egy mesefilm megnézése és sajnos kezd eltűnni az ágyba bújós felolvasás. A szülő szerepét átveszi a televízió, videó, és a számítógépes játék. Tudjuk, hogy a jövő útja a számítógép, de nem mindegy mikor és milyen minőségben találkozik ezzel a gyermek. Sajnos korunk világában egyre korában találkozik vele. A legnagyobb baj, hogy mindezt magára hagyva teszi, nincs kivel megbeszélni, nincs kivel feldolgozni az élményt. Ez aztán szorongáshoz, alváshiányhoz és ez által tanulási nehézségekhez is vezethet. Azonban munkám során találkoztam olyanokkal is és egyre
gyakoribb ez is, akinek valamilyen étel okoz idegrendszeri problémát és ez által kialakulnak a tanulási vagy résztanulási nehézségek. Ezek lehetnek a tejtermékek, génkezelt ételek, tartósító szerek. Idegrendszeri éretlenség is lehet a háttérben. A rendezetlen családi hátterek, válások. Igaz ezeket még lehetne sorolni, hiszen sok minden lehet még ezen kívül is a nehézségek hátterében.


Milyen tanulási zavarok vannak?

Diszlexia
A diszlexia az egyik leggyakoribb tanulási zavar, melynek tünetei a helyesírási, olvasási és írási zavarok. A betegségben szenvedők sokszor összetévesztik a szavakat és betűket, mely a megértést nagymértékben megnehezíti.

Diszkalkulia
Ez a tanulási zavar leginkább a matematikai képességeket érinti. Emellett problémát okozhat az idővel és pénzzel kapcsolatos dolgok megértése. A különböző számtani műveletek, matematikai jelek, kifejezések, szabályok megértésének, a számjegy, számkép felismerésének, egyeztetésének megértése szintén gondot okozhat. A diszkalkulia egyik jele, hogy nehézségbe ütközik valamilyen rendszer szerinti (például ötösével) számolás.

Diszgráfia
A diszgráfiás tanulóknál nehézséget okoz, hogy gondolataikat írásban rendszerezzék. Gondot okoz a fogalmazás, a mondatok és bekezdések logikus sorrendbe helyezése. Jellemzője a görcsös, hibás, nehezen olvasható írás, a szabálytalan betűalakítás.

Diszpraxia
Noha általában ezt a betegséget nem szokták a tanulási zavarok sorába illeszteni, tény, hogy sok problémát okozhat a tanulásban is. Ez a betegség a motoros készségeket érinti leginkább. Míg kisebb gyerekeknél a ceruza és ollóhasználat nehézségében jelentkezik (csúnya, torz írás, helytelen eszközhasználat), kamaszkorban a számítógép használat okozhat problémát. A diszpraxia gyakran jár együtt diszgráfiával, diszkalkuliával, az iskolai teljesítményzavarok és viselkedészavarok forrása.
Hiperaktivitás
Kamaszkorban könnyen elkalandozik az ember figyelme a tananyagról, ám a hiperaktivitásban szenvedőknek különösen nagy nehézséget okoz, hogy egy bizonyos dologra koncentráljanak, illetve sokáig egy helyben üljenek. Egyszerűen képtelenek a házi feladatra figyelni, vagy az iskolában az óra menetét követni. A figyelem hiánya gyakran feledékenységgel társul.


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/gyerekek-fejlesztese-tanulasi-nehezsgek-milyen-okai-vannak-10513/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10513/