Az összes tartalmat:





Elemezzük a helyzetünket SWOT-tal!

SWOT CoachCard modell helyzetelemzésre - 720x576 pixel - 68041 byte


A SWOT elemzés egy egyszerű és gyors helyzetelemző módszer, amelyet saját magunkra is bármikor elkészíthetünk.
A modell alkalmazása során cél, hogy a saját helyzetünket reálisan meg tudjuk határozni, hogy milyen személyes erősségeink és gyengeségeink vannak, és milyen lehetőségekkel, valamint fenyegetettséggel, akadályokkal számolhatunk a külső környezetből adódóan.

Hogy mit is jelentenek a szimbólumok?

A belső erőforrások két dimenzióját: az erősségeket és gyengeségeket egy libikóka mutatja. A jobb oldalon lévő, elégedett lány reprezentálja az erősségeket, amelyek a képen felemelik őt, ugyanakkor rendelkezik fejlesztendő tulajdonságokkal is, amelyek gyengítik a boldogulását. A libikóka egyben azt is jelképezi, hogy ez az állapot változhat, tudja csökkenteni a gyengeségeit adott szituációkban azzal, hogy jelentősebben épít az erősségeire és viszont. A külső környezetet a borús felhők és a reményt adó, sugárzó nap testesíti meg.

Néhány kérdés, amiben érdemes elmerülni, amikor már kitűztünk magunknak egy célt.

Cél: pl. szeretnék fejlődni abban, hogy jobban tudjam felállítani a feladataim között a prioritásokat, így időre el tudjak készülni. Jelenleg úgy érzem, hogy 4-es szinten vagyok a 10-es skálán, célom, hogy a 8-as szintre el tudjak jutni, ami számomra azt jelenti, hogy a munkám nagy részében jól tudom a feladatokat priorizálni, időre elkészülök, a főnököm 1-2 helyzettől eltekintve elégedett ezzel a készségemmel.

  • Mik azok a személyes tulajdonságaid, amelyek erősségként segítik a célod elérését?

  • Mik azok a személyes fejlesztendő tulajdonságaid, amelyek hátráltatják a célod elérését?

  • Milyen lehetőségeket látsz körülötted, kikre, mire építhetsz a célod elérésének támogatására?

  • Milyen külső tényezők fenyegetik a célod elérését?

  • Az erősségeid közül teremthet-e bármelyik új lehetőségeket számodra?

  • Illetve melyik gyengeségedet kéne megszűntetned, aminek köszönhetően új lehetőségeket tudnál kiaknázni?

A gyengeségek beazonosításával könnyebben tudjuk majd kezelni és megszüntetni azokat a korlátokat is, amelyek akadályoznak bennünket a továbblépésben. 

Ahhoz, hogy reálisan meg tudjuk válaszolni a fenti kérdéseket, a saját véleményünk mellett gondolkozzunk mások fejével is, hogy ők milyennek látnak bennünket!

Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/menedzsmentinfo-coachcard-elemezzuk-a-helyzetunket-SWOT-tal-10443/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10443/