Az összes tartalmat:





Helyzetfüggő vezetés

Helyzetfüggő vezetés Ken Blanchard modellje - 720x576 pixel - 102029 byte

A modell lényege, hogy ahhoz hogy valaki jó vezető legyen, figyelembe kell vennie az általa vezetett kollégák felkészültségét. Blanchard szerint 4 szakasza van a beosztottak felkészültségének, míg a vezetési stílus is 4 fázisból áll.

A négy alapvető vezetői stílus:

1.IRÁNYÍTÁS: A vezető konkrét utasításokat ad és szorosan ellenőrzi a feladatok végrehajtását.

2.EDZÉS: A vezető továbbra is irányít, szorosan ellenőrzi a feladatok végrehajtását, azonban megmagyarázza a döntéseket. Javaslatokat kér és támogatja az előrehaladást.

3.TÁMOGATÁS: A vezető elősegíti és támogatja alárendeltjei feladat végrehajtó erőfeszítéseit, megosztja velük a döntéshozatal felelősségét.

4.DELEGÁLÁS: A vezető alárendeltjeinek engedi át a döntéshozatal és problémamegoldás felelősségét.

A modellt vizuális megjelenítéssel egy hullámvasúttal ábrázoljuk, jelölve a különböző fejlettségi szinteket és az ahhoz tartozó vezetői stílust.
A vezető a beosztottjai tapasztalatai és képességei alapján különböző stílusban vezeti őket, a támogató és irányító magatartás dimenziójában a feladat típusától függően.

Ahogy az eredeti modell is mutatja, egy ívben megy végig a hullámvasút jobbról balra, bárki egy bizonyos feladat elvégzésekor, a tapasztalat és a feladat összetettsége alapján lehet, hogy az adott feladatban kezdő, - amit a tanuló vezető autó szimbolizál - ilyenkor még jobban van szüksége a vezető támogatására és irányítására. Más feladatban viszont ugyanez az ember tapasztalt és profiként végig viszi a folyamatot, ami a vezetőtől támogató vagy felhatalmazó magatartást vár el meghatározva a támogatás mértékét, az irányítás mindenképp alacsony kell, hogy legyen, itt beszélhetünk már a delegálásról.

Mit gondol, vezetőként melyik vezetői stílusokat használja a beosztottainál?
Milyen tényezőket vesz jelenleg figyelembe a stílus megválasztásakor?
Miben kell fejlődnie, hogy a munkavállalói elégedettséget fenntartsa a kollégáinál?


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://menedzsment.info/menedzsmentinfo-coachcard-helyzetfuggo-vezetes-10448/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://menedzsment.info/doc10448/